Članci

Pismo roditelja: U Lapovu Samo Vakcinisana Deca Mogu Pohađati Obdanište!?

Pismo roditelja: U Lapovu Samo Vakcinisana Deca Mogu Pohađati Obdanište!?

 

PISMO:

Poštovani roditelji,

želim da podelim lično iskustvo sa vama u vezi sa (ne)upisom našeg nevakcinisanog deteta u obdanište, tj. jaslice.

Naime, suprug i ja smo danas (17.10.2016.) pokušali da upišemo mlađe dete (14 meseci) u obdanište, kako bismo oboje mogli da radimo i obezbedimo sigurniju egzistenciju porodici.  Na žalost, u upravi Predškolske ustanove „Naša mladost“ u Lapovu su nam rekli kako im je baš danas stigao dopis iz Doma zdravlja, kojim im skreću pažnju da samo vakcinisana deca mogu pohađati obdanište. Sa ovim obrazloženjem odbili su nam zahtev za upis našeg deteta u o čemu svedoči zdravstveni list potpisan od strane dečijeg lekara  Doma zdravlja u Lapovu.

Zdravstveni list koji pokazuje da dete ne može biti upisano u predškolsku ustanovu

pismo-roditelja-upis-obdaniste-3

Smatramo da je na ovaj način veoma grubo i direktno prekršen Ustav naše zemlje, Međunarodna konvencija o pravima deteta kao i naše pravo na rad i roditeljsku dužnost da se o našoj deci staramo savesno i odgovorno, o čemu ćemo obavestiti prosvetnu inspekciju u Kragujevcu i podneti tužbu Upravnom sudu RS.

Tragično je i nedopustivo da u našoj zemlji, u kojoj bela kuga godišnje pojede jedan grad, roditelji ne mogu da zasnuju radni odnos, jer se njihovoj zdravoj nevakcinisanoj deci uskraćuje upis u vrtić a samim tim pravo na odrastanje u kolektivu. Ovakvim postupanjem zdravstvenih i vaspitno obrazovnih ustanova diskriminišu se prava dece i roditelja po više osnova.

Zato se moramo hitno suprotstaviti samovolji pojedinih institucija, kao i očiglednoj diskriminaciji roditelja i dece i zahtevati od državnih organa dosledno poštovanje Ustava Republike Srbije.

Dok čekamo presudu prekršajnog suda zbog odbijanja vakcinacije, želela bih ovim putem da zatražim vašu pomoć, kao i podršku celokupne domaće i međunarodne javnosti.

Danas je ova država pokušala da ošteti moju porodicu, sutra se to može dogoditi vašoj. Ukoliko ih ne sprečimo!

Zahvalna,

Aleksandra Aranđelović

pismo-roditelja-upis-obdaniste-2

Inicijativa NoVa – Inicijativa NoVa

[avatar user=“Nova“ size=“original“ align=“center“ link=“file“ /]

Related posts

PROGRESIVNI PRIMITIVCI – Piše dr Jovana Stojković

Za Slobodu Izbora

KORISNI IDIOTI I MEDIJSKE PRESSTITUTKE, BEZOBRAZLUK ZASNOVAN NA DOKAZIMA – dr Jovana Stojković, UG „Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju“

Dragana Baša

MALE BOGINJE I VELIKO SPINOVANJE – Piše: dr Jovana Stojković

Dragana Baša