Članci

Doktorica iz Zrenjanina kažnjena zbog odavanja poverljivih podataka iz zdravstvenog kartona maloletnog deteta

Dr Marija Velisavljev

Doktorica iz Zrenjanina kažnjena zbog odavanja poverljivih podataka iz zdravstvenog kartona maloletnog deteta.

Dr Marija Velisavljev iz Zrenjanina je bez saglasnosti roditelja maloletnog J.O., samoinicijativno predala na ruke sudiji zrenjaninskog prekršajnog suda, kompletnu medicinsku dokumentaciju novorođenčeta, čime je počinila krivično delo čl.146 st.3 Krivičnog zakonika RS, neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

Krivičnu prijavu protiv osumnjičene pedijatrice podnela je majka maloletnog dečaka, Danijela O. iz Zrenjanina, koja je zbog odlaganja vakcinacije svog novorođenog sina u porodilištu, bila pred sudom u prekršajnom postupku.

U svojstvu svedoka, bez naloga sudije, dr Velisavljev je samoinicijativno predala sudu kompletnu zdravstvenu dokumentaciju za oba Danijelina sina rođena u zrenjaninskom porodilištu, što je protivno članovima 21 i 23 Zakona o pravima pacijenta.

Nakon detaljne policijske istrage i saslušanja, ustanovljeno je da je okrivljena dr Marija Velisavljev, sa predumišljajem i namerom počinila krivično delo, zbog čega je kažnjena novčano u iznosu od 25.000,00 dinara, sa mogućnošću da novac uplati u roku od 2 meseca, u protivnom bi bila krivično gonjena zaprećenom kaznom zatvora u trajanju od 3 godine.

„Nadamo se da je okrivljena doktorica uplatila novac u humanitarne svrhe, upravo za lečenje dece oštećene vakcinama i da će ovaj slučaj biti upozorenje svim njenim kolegama pedijatrima i medicinskim radnicima koji često bahato i nesavesno postupaju prema roditeljima koji u skladu sa zakonom odlažu vakcinaciju svoje dece“, izjavio je povodom ovog slučaja Milorad Mihailović, advokat Danijele O.


Priredila: Dragana Baša

Related posts

VAKCINALNA MATEMATIKA I MEDIJSKA PATETIKA

Za Slobodu Izbora

PROGRESIVNI PRIMITIVCI – Piše dr Jovana Stojković

Za Slobodu Izbora

MEDICINA NE SME SVE ŠTO MOŽE! – Dr HAJRIJA MUJOVIĆ ZORNIĆ doktor medicinskog prava

Inicijativa NoVa