Članci

MALE BOGINJE I VELIKO SPINOVANJE – Piše: dr Jovana Stojković

lat.

MALE BOGINJE I VELIKO SPINOVANJE

Piše: dr Jovana Stojković

Dr Jovana Stojković
Dr Jovana Stojković

Gotovo svakodnevno vakcinalni revnitelji iz jednih dnevnih novina uzbunjuju javnost i šire histeriju povodom pada obuhvata vakcinacije MMR vakcinom naslovima poput: „Pretnja koju ne smemo dozvoliti“, „Ako se roditelji posle ovoga ne opamete onda nam stvarno nema spasa“, „Zbog života ove dece morate vakcinisati svoju“.

Ovaj propagandno-psihološki rat koji širi neosnovani strah i etiketira roditelje koji iz bilo kog razloga odbijaju vakcinaciju dece kao zdravstvene teroriste, oprobano je oružje  koje se doslovce i gotovo u istim rečeničnim sklopovima koristi i u drugim zemljama u kojima se nameće prisilna vakcinacija. I tamo, više nego nečasnu ulogu u oduzimanju osnovnih ljudskih prava igraju oni koju su oslobođeni bilo kakve odgovornosti za bilo koga – (spin) doktori, koji znaju da „neopamećeni„ roditelji nemaju problem sa tim da im dete umre od malih boginja  i znaju da će  devedesetpetoprocentna vakcinisanost dece u drugoj i dvanaestoj godini sa neškodljivom MMR vakcinom učiniti da nam „ima spasa“.

Da novinari jesu novinari, a ne PRESStitutke, kojima se za bednu crkavicu govori šta će da spinuju, upitali bi zabrinute doktore:

 

  1. Kolika je bila smrtnost od datih bolesti u petogodišnjem periodu pre uvođenja MMR vakcine 1994.godine i da li nam je tada „bilo spasa“ ili smo pomrli, a ne znamo? 
  2. Zbog čega nismo zabranili ulazak prosvećenim stranim državljanima i tako „se spasli“, kada obuhvat MMR vakcinom u evropskom regionu SZO u desetogodišnjem periodu od 1997. do 2006. ni jedne godine nije dostizao 95%, dok je u sedmogodišnjem periodu od 2006. do 2012.godine  evropski region SZO samo jedne godine (2010) imao odgovarajući obuhvat, dok Italija i Francuska u istom periodu nisu imale „odgovarajući obuhvat“ ni jedne godine?
  3. Ukoliko MMR vakcina dovodi do imuniteta koji traje 10 godina, prema rečima epidemiologa dr Veličkovića, da li to znači da ne postoji imunitet ljudi starijih od 22 godine (osim onih koji su prirodno preležali bolest i nekim čudom preživeli), obzirom da je poslednja revakcina u 12.godini života?
  4. Zbog čega se tvrdi da će nas MMR vakcina „spasiti“ bolesti kada sam proizvođač u uputstvu za lek navodi da „kao i kod svake druge vakcine, vakcinacija sa MMR-VaxPRO ne mora da obezbedi zaštitu kod svih vakcinisanih osoba“ i kako će zabrinuti doktori i građanstvo detektovati ovu populaciju  i revakcinisati ih?
  5. Ko je „kriv“ za epidemije malih boginja u Srbiji 2007.godine sa 201 obolelim uz obuhvat vakcinacije  od 97%, kao i epidemiju iz 2011.godine sa 370 obolelih uz obuhvat od takođe 97%, ali i desetogodišnjim obuhvatima u periodu 2001.-2011. koji su iznosili preko 95% (osim 2002.kada je iznosio 93%) , i zbog čega visok obuhvat vakcinacijom nije iste sprečio? Epidemija se ovom prilikom dogodila i na odeljenju hematoonkologije i „visok obuhvat „ je nije sprečio, ali tada nije bilo patetične priče o deci oboleloj od karcinoma koji, nažalost, mogu biti žrtva i gripa i prehlade, ali i stotina drugih infekcija. Ipak, prema ocenama epidemiologa, i za njihovo razboljevanje su krivi stil života i ishrana i „nema dokaza“ da je to posledica osiromašenog uranijuma .
  6. Zbog čega se deca vakcinisana MMR vakcinom, a koja su dobila parotitis i morbiliformnu ospu ne pominju kao izvori zaraze i „krivci“ za epidemiju, ali se zato „pravedni gnev „ obrušava na nevakcinisanu decu koja niti su bolesna, niti zaražena? Ovakve dece je 2011.godine zabeleženo 47, 2012.godine 21, 2013. Godine 40.
  7. Nisu li „malo“ preterane i obmanjujuće tvrdnje da nam „nema spasa“ ako je u trenutku uvođenja vakcinacije u Veliku Britaniju 1968.godine smrtnost od malih boginja bila 0,11 na 100 000 ljudi, odnosno 1 čovek na milion, dok je smrtnost u SAD u trenutku kada je prva vakcina protiv malih boginja licencirana 1963.godine bila 0,2 na 100000 odnosno 2 na milion, što je 2738, odnosno 1506 puta manja smrtnost nego smrtnost od raka u Srbiji 2015.?
  8. Da li su svi pedijatri, pedijatrijske sestre i ostali radnici koji rade sa decom prošli proveru nivoa antitela na male boginje, zauške i crvenku i da li su revakcinisani?
  9. Kakav je vakcinalni status Roma i migranata?
  10. Ko daje pravo lekarima koji ne daju odgovore ni na ova pitanja da u javnim glasilima iznose „svoje“ komentare na kontroverzna i osetljiva pravna pitanja koja se tiču „prava deteta na vakcinaciju“(koje je pravno nepostojeće) i prava roditelja da odlučuju za svoje maloletno dete?
  11. Da li je reklama na bilbordu u kojoj se navodi da su „vakcine bezbedne, delotvorne i štite od zaraznih bolesti“ sa slikom nasmejane  bebe i potpisom „Tiršove“ u skladu sa Pravilnikom o načinu oglašavanja leka, odnosno medicinskog sredstva i njegovim članom 8, članom 10, članom 11 i članom 12.
  12. Da li vas malo nije stid da prozivate ljude koji se bore da povrate svoja elementarna ljudska i prirodna prava za „ogromnu štetu koju su naneli“ i da pozivate na pravljenje nacionalnog plana za „suzbijanje antivakcinalnog lobija“, ukoliko i sami znate da je pad obuhvata MMR vakcinom započeo 2012. godine, dok je prvo udruženje za slobodu izbora pri vakcinaciji registrovano juna 2015.godine kao odgovor na represivni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i mahnito lupetanje predstavnika Ministarstva zdravlja o oduzimanju dece?

Medicinska etika u Srbiji je mrtva. Slava joj.

Dr Jovana Stojković

Dr Jovana Stojković
Dr Jovana Stojković

 

[avatar user=“Nova“ size=“150″ align=“center“ /]

 

Inicijativa NoVa – Inicijativa NoVa

 

Podeli ovaj članak sa drugima:

Related posts

LAŽNE OPTUŽBE I PRAVI DOKTORI – Dr Jovana Stojković

Za Slobodu Izbora

KERBERI – ONO ŠTO NEMAJU BABE, IMAJU MAJKE … – Dr Jovana Stojković

Za Slobodu Izbora

KERBERI – ONO ŠTO NEMAJU BABE, IMAJU MAJKE … – Dr Jovana Stojković

Za Slobodu Izbora